Fransız girişimcilerden oluşan bir grup, Rembrandt gibi tanınmış sanatçıların eserlerine çok benzeyen özgün eserler yaratmak için yapay zeka kullanan bir proje olan Generative Adversarial Network’ü (GAN) yarattı.
Robotun yaptığı ilk çalışma New York’ta Christie’s’in müzayede evi tarafından 7 ila 10,000 dolar arasında fiyatlandırıldı.
Proje, söz konusu sanatçının halihazırda var olan tablolarından oluşan bir veri tabanını analiz ettikten sonra “ressamın yeni eserleri” yaratabilen bir algoritma kullanmaktadır. Robot bu yeni eseri yapabilmek için Rembrandt’ın 15.000 resmini kullanmış.
AI tarafından oluşturulan resimlerin bulanık bir görünümü vardır, ancak genel olarak Rembrandt’ın çalışmasına benziyorlar.
Projeyi hayata geçiren bilgisayar mühendisi olan Hugo Caselles-Dupré’ye göre, onun ve iş arkadaşlarının çalışmaları da sanat olarak düşünülmelidir: “Bizler farklı bir fırça çeşidi olan sanatçıyız. Bizim fırçamız bir bilgisayar üzerinde geliştirilmiş bir algoritmadır. ” diyor.
Ancak ressam Robert Prestigiacomo gibi bazı sanatçılar, bir makinenin yarattığı sonucun “hakikat sanatı” olarak kabul edilmesi gerektiğine ikna olmuyor: “Picasso’da öfke olmasaydı,“ Guernica ”hiçbir zaman varolmazdı. Modigliani’nin modellerine aşık olmasaydı, çıplakları sıkıcı ve ilgisiz olurdu. Bir resmin arkasında her zaman bir his vardır, ve yapay zeka, adından da anlaşılacağı gibi “yapay’dır”.