Cin Fikir
  • Anasayfa
  • Tasarım
  • Reklam
  • Markalar
  • Sosyal Medya
  • Teknoloji
  • Kültür Sanat
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Cin Fikir
  • Anasayfa
  • Tasarım
  • Reklam
  • Markalar
  • Sosyal Medya
  • Teknoloji
  • Kültür Sanat
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Cin Fikir
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Gelişen Toplum Bilinci Yerel İşletmelere İlgiyi Artırıyor

8 Nisan 2022
0 0
0
Gelişen Toplum Bilinci Yerel İşletmelere İlgiyi Artırıyor
Share on FacebookShare on Twitter

Mastercard’ın araştırması, pandemi nedeniyle karantina sürecinin etkilediği yerel harcamaların yeni normalleşme sürecinde yükselişe geçtiğini, karantina döneminin tüketicilerin yerel dükkan ve mağazalara bağlılığını artırdığını gösterdi. Eve kapanma sürecinde Avrupa’da her 3 tüketiciden 2’si, Türkiye’de de tüketicilerin neredeyse yarısı, yakın çevrelerinde yeni dükkanlar keşfetti. Araştırmaya göre Avrupa genelinde de Türkiye’de de her 10 tüketiciden 6’sı, yerel dükkanların maddi sıkıntılarını geride bırakmalarına yardımcı olmak için yakın çevrelerinde harcama yapıyor.

Mastercard tarafından yaptırılan araştırma, Avrupa’da COVID-19 salgın dönemi sonrası en hızlı sıçrama yapan küçük işletmelerin kasap, fırın ve manavlar olduğunu; COVID-19 pandemi döneminde e-ticarette yaşanan ivmenin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini ortaya koydu. Bağımsız araştırma şirketi Fly, araştırma kapsamında Haziran ayında Avrupa çapında Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 16 ülkede 10 bin kişi ile anket gerçekleştirdi.

Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de salgın süresinde yaşanan eve kapanma dönemi sonrası alışveriş yapan tüketicilerin yarıdan fazlası (%59), esnafın işlerinin düzelmesine yardımcı olmak için kendi çevrelerindeki dükkanları kullanmaya çalıştıklarını, yaklaşık yarısı da (%45) karantina başladığından beri yakın çevrelerinde yeni dükkan ve mağazalar keşfettiklerini söylüyor. Avrupa geneline bakıldığında, yakın çevresindeki dükkanları keşfedenlerin oranı 3’te 1 (%34) seviyesinde kalıyor. Avrupa genelinde her 3 kişiden 2’si (%65), Türkiye’de ise neredeyse her 4 kişiden 3’ü (%71), alışveriş ve seyahatle ilgili tüm kısıtlamalar kaldırılsa bile, kendi çevrelerindeki yerel dükkanlardan alışveriş yapmaya devam etmeyi planladıklarını belirtiyor.

Türkiye’de her 5 kişiden 4’ü (%81) son birkaç aylık sıkıntılı sürecin çevrelerindeki ihtiyaç sahibi insanları daha fazla fark etmelerine yol açtığını, yarısından fazlası da (%54) kendilerinde topluluk bilincini daha da geliştirdiğini söylüyor. Her 2 kişiden 1’i (yüzde 54) artık komşularına merhaba deme olasılıklarının daha fazla olduğunu belirtirken, yüzde 42’si de yerel dükkan sahiplerinin isimlerini bilmeleri gerektiğini düşünüyor. Avrupa geneli ile kıyaslandığında Türkler’in bu konuda daha hassas olduğu görülüyor. Avrupa’da yaşanan sürecin çevrelerindeki ihtiyaç sahibi insanları daha fazla fark etmelerine yol açtığını söyleyenlerin oranı 5 kişiden 3’te (%59), kendilerinde toplum bilincini daha da geliştirdiğini söyleyenlerin oranı da yüzde 47’de kalıyor.

Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de her 3 kişiden 1’i (%35) yerel kafeleri özlediğini, yüzde 33’ü de maddi sıkıntılarından kurtulmalarına yardımcı olmak için gelecekte yakın çevrelerindeki kafe ve restoranlarda daha fazla yiyip içeceklerini söylüyor. Yüzde 29’u kısıtlamalar sonrası dükkanlar kapılarını açtığında yerel kafe ve barlarından ‘paket servis’ aldıklarını söyledi.

Karantina dönemi sonrası bir sıçrama görmesi beklenen diğer dükkanlar arasında kuaför ve berberler geliyor. Tüketicilerin yarıdan fazlası (%56) evde saçlarını kendileri kesmek ya da aile bireyleri veya arkadaşlarına kestirmek yerine kendi kuaförlerini bekliyor. Öte yandan Avrupa’da da, Türkiye’de de bu süreçte geleneksel yolla süt satışlarında da bir canlanma oldu. Araştırma sonuçları içinde Türkiye’yi diğer ülkelerden ayrıştıran en büyük fark da bu alanda oldu. Türkiye’de insanların yüzde 46’sı eve kapanma döneminde eve süt getirttiklerini söylüyor ve yüzde 42’si bu hizmeti almaya devam etmek istiyor. Avrupa’da eve süt getirtenlerin oranı yüzde 20’de, bu hizmeti almaya devam etmek isteyenlerin oranı da sadece yüzde 18’de kalıyor.

Mastercard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Yiğit Çağlayan, “Yaşadığımız pandemi ve karantina süreci, tüm dünyada olduğu gibi Türkiyede de alışveriş yapma şeklimizi değiştirdi. Bu süreçte online ve temassız harcamalarda gözlemlediğimiz büyük sıçramaların yanı sıra, bir başka gözlemimiz de tüketicilerin kendi çevrelerindeki yerel işletmelere yönelmesi oldu. KOBİ’lerimiz, mal ve hizmet sağlamak ve ekonomilerin canlanmasına katkı sağlamak konusunda kuşkusuz önemli bir role sahip. Ama bu dönemde aynı zamanda yerel halkı destekleyen ve toplum bilinç ve ruhunu geliştiren tamamlayıcı ve daha geniş bir rol üstlendiklerine de tanıklık ettik. Yaşadığımız bu zor zamanlar, Avrupa genelinde olduğu gibi Türkiye’de de yerel işletmelere sadakatin arttığı bir dönem oldu. Bu durumun kalıcı olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Mastercard’ın araştırmasına göre Türkiye’de kısıtlamalar sonrası en hızlı sıçrama yapması beklenen 10 yerel işletme kategorisi şöyle:

1. Fırınlar
2. Manavlar
3. Kasaplar
4. Şarküteri / Mandıra
5. Yerel restoranlar
6. Berber ve kuaförler
7. Küçük butikler
8. Nalburlar / Hırdavatçı dükkanları
9. Yerel kafeler
10. Tekel bayileri

Mastercard’ın araştırması; Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Hollanda, İngiltere, İtalya, Macaristan, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Slovenya, Türkiye, Ukrayna olmak üzere 16 ülkeyi kapsıyor.

İlgili İçerikler

Ölüm Sonrası Tüketicilik
Markalar

Ölüm Sonrası Tüketicilik

Ölüm sonrası tüketicilik, yapay zekanın (YZ) bireylerin finansal ve alışveriş alışkanlıklarını öğrenerek, ölümden sonra dijital miraslarını yönetme ve satın...

ilker
31 Ekim 2024
McDonald’s Kanada’dan Yazılımcılara Özel Gizli Teklifler
Markalar

McDonald’s Kanada’dan Yazılımcılara Özel Gizli Teklifler

Günümüz yazılımcıları, yoğun kod yazma sürecinde yemek yemeyi unuttukları zamanlar yaşayabiliyor. McDonald's Kanada, bu duruma yaratıcı bir çözüm getirdi....

ilker
11 Haziran 2024
2024’ün Yaratıcı Geleceği: Dentsu’nun Trend Raporunda Umudun Gücü ve Yenilikçi Dünya İnşası
Markalar

2024’ün Yaratıcı Geleceği: Dentsu’nun Trend Raporunda Umudun Gücü ve Yenilikçi Dünya İnşası

Dentsu Creative'in 2024 Trend Raporu, dünya çapında yenilikleri vurgulayarak markaları, işletmeleri ve bireyleri 2024 ve sonrasını yönlendirmek için gerekli...

ilker
7 Şubat 2024
Pandemi İş Dünyasını Yeniden Şekillendirecek, Standartlar Değişecek
Markalar

Pandemi İş Dünyasını Yeniden Şekillendirecek, Standartlar Değişecek

Girişimci şirketlere inovasyon kültürünü transfer ederek kurum içi girişimcilik programlarının hayata geçmesini sağlayan GOOINN, Türkiye’de ve dünyada “İş Yaşamında”...

ilker
21 Kasım 2024

Cin Fikir Nedir?

Her Yerde Bulamazsın

Gizlilik

Çerez Politikası

Son Yazılar

Burger King ve KFC’nin Dostluğu

Sosyal Medyanın Pazarlama Alanındaki Dönüşümü: Olgunlaşma ve Uyum Sağlama

Pepsi’den Gizli Bardaklar Kampanyası

Kusurlu Fotoğrafların Gizli Güzelliği: Nonna’s Cam ile Nostaljik Bir Yolculuk

Yapay Zeka Çağında İnsan Bakışının Önemi

ChatGPT Search: SEO Dünyasında Yeni Bir Devrim

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Kategoriler
    • Tasarım
    • Reklam
    • Markalar
    • Sosyal Medya
    • Teknoloji
    • Kültür Sanat
  • Ana Sayfa

© 2024 Cin Fikir - Her Yerde Bulamazsın! Cin Fikirli.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist